Een stukje historie

De Juristenkamer is in het Rotterdamse een gevestigde naam sinds de 19e eeuw. In 1859 werd aan de Gelderse Kade “het Rotterdamsch Leeskabinet” gevestigd. In het statige pand bevond zich een al even statige kamer met de naam “de Juristenkamer”.  In de Juristenkamer was de collectie vakliteratuur van de Orde van Advocaten samengebracht en Rotterdamse juristen konden daar binnenlopen om te studeren en de literatuur te raadplegen.

Het toeval wil dat het Rotterdamsch Leeskabinet jaren later bij de Erasmusuniversiteit werd ondergebracht, waar het een rustige afdeling in de bibliotheek vormde waar Vendel en Boswinkel in hun studententijd menig uurtje studerend hebben doorgebracht. Met de verhuizing van het Rotterdams Leeskabinet naar de Erasmus universiteit, zal de collectie vakliteratuur zijn opgenomen in de universiteitsbibliotheek en verdween daarmee de Juristenkamer.

Vendel en Boswinkel meenden dat de naam de Juristenkamer per 2013 weer nieuw leven moest worden ingeblazen. Deels in de oude functie, door vakliteratuur samen te voegen en deze te delen met de aangesloten juristen, deels in een nieuwe functie door een ontmoetingsplaats te worden voor zelfstandig gevestigde juristen.